Fundacja Edukacyjna Przedsiębiorczości wraz z Polsko-Amerykańską Fundacją Wolności oraz Narodowym Bankiem Polskim, Fundacją PZU, Fundacją BRE Banku, Fundacją BGK im. Jana Kantego Steczkowskiego, Akademią Szkoleń i Kompetencji, Fundacją Wspomagania Wsi przy współpracy Agencji Nieruchomości Rolnych oraz Fundacji Wrota Wielkopolski
OGŁASZA
VIII edycję Programu Stypendiów Pomostowych dla tegorocznych maturzystów
Program jest skierowany do wszystkich maturzystów z terenu gmin: Baranów, Łęka Opatowska, Trzcinica i Rychtal, którzy w 2009r. ukończyli szkołę ponadgimnazjalną.
Stypendium przyznawane jest na okres pierwszego roku dziennych studiów magisterskich, realizowanych w trybie jednolitym lub dwustopniowym, w polskich państwowych uczelniach mających uprawnienia magisterskie.
W roku akademickim 2009/2010 stypendium pomostowe będzie wynosiło 5000,00zł i będzie wypłacane przez 10 miesięcy (od października 2009r. do lipca 2010r.) po 500,00zł miesięcznie, na indywidualne konto stypendysty.
W minioną sobotę 20 czerwca 2009 roku w malowniczo położonym Dworku Myśliwskim w Ustroniu odbył się piknik kulinarny pn, "Dzień Kupały". organizatorem całego przedsięwzięcia były wspólnie Fundacja Wrota Wielkopolski oraz Leśny Zakład Doświadczalny z Siemianic, który obecnie zarządza obiektem po przejęciu go od Ministerstwa Szkolnictwa Wyższego. Do tej pory był to zamknięty obiekt, który służył nielicznym jako „Dom Pracy Twórczej”, teraz jak mówił dyrektor Leśnego zakładu Doświadczalnego Iwo Gałecki ma stać się miejscem ogólnodostępnym, gdzie będzie można w otoczeniu natury spędzić wolny czas. Piknik połączony z konkursem kulinarnym inaugurował otwarcie Dworku i jednocześnie był przedsmakiem tego co będzie można tutaj zjeść. Do konkursu pod nazwą „Nasze kulinarne Dziedzictwo” zgłosiło się kilkanaście drużyn reprezentujących Koło Gospodyń Wiejskich z okolicznych miejscowości. Panie przygotowały tradycyjne potrawy, które związane są z naszym regionem. Na stołach pojawiły się m.in. marcepany ziemniaczane czy tradycyjne piwo baranowskie, z którego już w XVIII wieku słynął Baranów. Uczestnicy konkursu zachwalali również domowe żurki, pieczenie, tradycyjne desery i inne wspaniałości. Kapituła konkursu miała nielada problem z wylonieniem tych najlepszych. W skład zespołu oceniajacego weszli doświadczeni znawcy staropolskiej kuchni profesor Jan Pikul z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Maksencja Bestry z Departamentu Rolnictwa przy Urzędzie Marszałkowskim oraz profesor Jan Gawęcki z Uniwersytetu Przyrodniczego. Jury w kategorii „zupy i przystawki” pierwszym miejscem wyróżniło chleb domowy wypieczony przez panie z KGW w Biadaszkach. Drugie miejsce przyznano paniom z Trzebienia za ryż z jabłkami. Trzecią lokatę zdobyły panie z Siemianic i Opatowa za staropolski żurek i warówkę. W drugiej kategorii „dania główne” podniebienia jury zachwyciły pierogi z kapustą i masłem pań z Łęki Opatowskiej. Drugie miejsce zajęła kaczka pieczona Marii Hadryś.
Konkurs na wybór LGD z Wielkopolski - ROZSTRZYGNIĘTY
piątek, 12 czerwca 2009 15:43
12 czerwca 2009 r. Uchwałą Nr 2701/2009 Zarząd Województwa Wielkopolskiego podjął decyzję o wyborze Lokalnych Grup Działania (LGD), które będą realizować zamierzenia zawarte w Lokalnych Strategiach Rozwoju (LSR) w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.