Stowarzyszenie LGD Wrota Wielkopolski

SMAKI WRÓT WIELKOPOLSKI Drukuj Email
środa, 05 grudnia 2007 16:09

4 grudnia w Leśnym Ośrodku Naukowo-Edukacyjnym w Laskach odbyło się seminarium "Smaki wrót Wielkopolski" stanowiące część działania "Kobieta Aktywna" realizowanego ze środków Pilotażowego Programu LEADER+. Seminarium podzielone na dwie części miało przybliżyć uczestnikom tematykę związaną z produktem lokalnym i tradycyjnym. Zaproszenie do udziału w nim przyjęli m.in. Klaudia Kluczniok reprezentująca Stowarzyszenie Śląskich Rolników, Andrzej Kuźmiński z LGD Gościnna Wielkopolska, Iwona Wiorek z Ostrzeszowskiej Lokalnej Grupy Działania oraz Maksencja Bestry reprezentująca Wielkopolski Urząd Marszałkowski. Każdy z gości przedstawił swoje doświadczenia związane z tematem produktu lokalnego, mechanizm rejestracji, dokumentacji produktu oraz sposoby jego promocji. Obok prezentacji zaproszeni goście wspólnie z wójtami czterech gmin tworzących Fundację Wrota Wielkopolski degustowali i ocenili propozycje zgłoszone do konkursu "Smaki Wrót Wielkopolski".
Spotkanie wzbudzilo duże zainteresowanie wśród Kół Gospodyń Wiejskich, jak i osób indywidualnych, które zgłosiły liczne propozycje do konkursu. Zaskoczeniem była sama liczba produktów, które wytwarzane są w naszym regionie. Są to czesto wyroby unikatowe, jedyne w swoim rodzaju.

Reportaż telewizji SUD - TV

W kategorii Koło Gospodyń Wiejskich
I Miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Baranowie za produkt żywnościowy
Mięso wołowe w zalewie octowej
II Miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Żurawińcu za produkt żywnościowy
Czernina Chełmińska z tartymi kluseczkami
III Miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Baranowie za produkt żywnościowy
Marcepany ziemniaczane

Wyróżnienie otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Piotrówce za produkt żywnościowy
Chleb


W kategorii Osoby indywidualne
I Miejsce zajęła Pani Małgorzata Kempa za produkt żywnościowy
Golonka w cieście drożdżowym
II Miejsce zajęła Pani Maria Hadryś za produkt żywnościowy
Zupa z dyni z kluseczkami
III Miejsce zajęła Pani Elżbieta Kubot za produkt żywnościowy
Pączki z ziemniakami

Wyróżnienie otrzymała Pani Maria Hadryś za produkt żywnościowy
Żurek tradycyjny

W kategorii rzemiosło
I Miejsce zajęła Pani Bożena Balcerek za Aniołki na choinkę
II Miejsce zajęła Pani Barbara Urbańska za wyszywany sztandar SP w Laskach
III Miejsce otrzymała Pani Łucja Kącka za powrozy

Wyróżnienie otrzymał pan Ryszard Frajtag za Rzeźby w drewnie

Przewodnicząca kapituły konkursu Klaudia Kluczniok w trakcie oceny

Prace wystawione w konkursie

Rzeźby ze Słupi p.Kępnem

Potrawy przygotowane przez gospodynie z Opatowa

Czas przy degustacji umilał zespół

Wójt Gminy Baranów Jan Sarnowski i Sołtys Andrzej Wawrzyniak degustujący smaki Wrót Wielkopolski

Maciej Barton smakujący potrawy z Baranowa i okolic

Gość seminarium Pani Maksencja Bestry z Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu

Sala wypełniona po brzegi

Każde miejsce jest dobre na

 

 

 
Copyright © 2006 Wrota Wielkopolski